maandag 29 december 2008

December 2008

Zo in de laatste dagen van het jaar is het weer tijd voor een (wellicht) laatste blogbericht voor 2008. December staat voor de Noren in het teken van Kerstmis. Dat begint al op de 4e zondag voor kerst, de adventszondag. Het huis wordt versierd met "julepynt", de kerstversiering. Je ziet ook in heel veel huizen de 7-armige kandelaar voor de ramen staan. Teken van nog meer licht in deze donkere dagen voor Kerstmis. Wij hadden deze niet en toen Malin er nog 2 in de winkel zag staan, moesten die natuurlijk gekocht worden. Bij ons prijken nu dus ook de kandelaars voor de ramen. En ik moet zeggen, zo'n straat vol huizen met overal dezelfde kandelaars geeft toch een gevoel van saamhorigheid.

De tweede grote feestdag, 13 december, is de dag van Sint Lucia en de dag van de zonnewende. Op deze, kortste dag van het jaar wordt in Noorwegen gevierd dat de dagen weer langer worden. Om dat te vieren wordt het feest van Sint Lucia gevierd met een verkiezing, waarbij het mooiste meisje tot Santa Lucia gekroond wordt en met een kroon van lichtjes voorop mag lopen in een optocht door de school, kerk of stad. Santa Lucia was een heilige die in 304 na Chr. overleed op Sicilië. Haar naam komt van Lucifer, wat letterlijk ´licht´betekent. (met dank aan Wikipedia)

Op de barnehage werd Malin tot haar grote vreugde gekroond tot Santa Lucia. We waren allemaal uitgenodigd om op 12 november (de 13e was op een zaterdag) te komen kijken en te ontbijten op de barnehage. Maar voor we aan tafel gingen was daar eerst de optocht met Malin voorop. De lichten werden uitgedaan, er werd gezongen en de optocht ging door de hele barnehage en toen naar buiten. En je kunt wel begrijpen dat ik behoorlijk trots was op m'n beide dochters. Ze zongen allebei uit volle borst het Noorse liedje van Santa Lucia mee. Zo in het donker gaf dat een prachtige uitstraling, de lichtjes, iedereen in het wit gekleed met allemaal een kaarsje (op baterijen) in de hand. Ik moet eerlijk zeggen dat de trotse tranen me in de ogen schoten.

De magie werd verbroken toen de grote lichten weer aangingen. Maar het werd wel gezellig. Koffie en thee werd geschonken, melk en limonade voor de kleintjes en er werden luciabroodjes geserveerd. Heerlijk warm uit de oven. En natuurlijk werd er gezellig gekletst en gespeeld. Omdat het niet de reguliere dag voor Annika en Malin was, gingen we rond half 10 weer naar huis. Wel werd ons gevraagd of we het leuk vonden om 's middags mee te gaan naar het winkelcentrum om daar ook met de Santa Luciatocht mee te doen. Nou dat hoefde je niet 2 keer te vragen. Natuurlijk ging onze lichtkoningin en haar volgelinge mee.

Ze stonden dan ook om kwart over 12 te trappelen bij de deur. Stel je voor dat we ze misten. Gelukkig waren we op tijd en gingen we in optocht (weliswaar nog niet verkleed) naar Grisen, het winkelcentrum. Achter de schermen werden de kinderen weer in hun versiering gestoken en kon de optocht door het winkelcentrum beginnen. Onder het oog van het winkelend publiek zongen de kinderen wederom het Santa Lucialied. Het bracht een (glim)lach op vele gezichten. Zelfs onze kleinste kreeg een kaarsje en we liepen achter de optocht aan. Na afloop zijn de kinderen getrakteerd op een snoepzakje. Wij zijn nog een ijsje blijven eten en zijn daarna ook weer huiswaarts gekeerd.
Over Grisen, het winkelcentrum gesproken, er werd daar op zondag 21 december van alles georganiseerd voor de kinderen. Julenissen, de kerstman, zou komen om de wenslijstjes van de kids in ontvangst nemen. Ze mochten zich laten beschilderen op het gezicht en er stonden grote tafels waarop de kinderen konden knutselen en kleuren. Het was er erg gezellig. Voor de "groten" was er het Tvedestrands koor wat mooie traditionele en moderne kerstliedjes ten gehore bracht. En natuurlijk werd er risgrøt, een soort rijstepap gegeten. Al met al een leuke zondagmiddag. Helaas heeft de kerstman niet de wenslijstjes van onze kinderen uit de grote zak getrokken. Anders hadden ze nog een kadootje gekregen van hun lijstje. Jammer, niet zoveel geluk als mama.

En dan is daar het grote gebeuren. Dat begint al op de 22e december: svarte jul (zwarte kerst). Het hele huis wordt dan grondig gepoetst en alles krijgt een flinke onderhoudsbeurt. Dan op 23 december is het lille julaften (kleine kerstavond). De voorbereidingen voor julaften, nog naar de kapper, de laatste boodschappen etc. 24 december is de belangrijkste dag voor de Noren ivm kerst: julaften (kerstavond). De winkels en bedrijven zijn al vroeg gesloten en iedereen gaat de maaltijd voorbereiden. Deze wordt dan ook om 5 uur genuttigd. Daarna komt Julenissen met alle kadootjes voor onder de boom.

Wij hebben enigzins afgeweken van deze traditie. De meisjes zijn 's middags bij oma muffins gaan bakken en wij hebben voordat we ook naar beneden zijn gegaan om pannekoeken te gaan eten, alle kadootjes onder de kerstboom gelegd. Toen we dus weer boven kwamen, lag de hele vloer onder de boom vol met kadootjes. De verbaasde en blije gezichten van de meisjes waren prachtig om te zien.


Alles werd uitgepakt en het liefst werd overal tegelijk mee gespeeld en geknutseld. Wij hebben een kopje koffie en thee gedronken. De kerstdagen hebben we rustig doorgebracht. Hans is zelfs 2e kerstdag weer gaan bouwen aan onze nieuwe slaapkamer. Één dag rustig aan was voor Hans genoeg. Deze week moet hij maandag 29 december en dan vrijdag 2 januari alleen maar werken. Verder zijn we benieuwd of er hier met oudejaarsdag veel vuurwerk wordt afgestoken. Ik heb wel begrepen dat er in Tvedestrand zelf alleen vuurwerk is bij het kommunehus en niet in het oude stadsdeel. Met al die oude houten huizen wel zo veilig.
Vanaf deze plek willen wij iedereen die ons volgt een heel goed uiteinde van 2008 toewensen en natuurlijk een fantastisch 2009. We hopen dat jullie via dit blog nog lang bij ons blijven.

4 opmerkingen:

Adje-Leo zei

Heel erg mooie foto's, de gezichten stralen gewoon en wat zullen die genoten hebben van alle belangstelling. In één woord geweldig.
De groetjes weer, opa en oma.

Adje en Leo

hennie8 zei

Wat een mooie foto`s weer , de meisjes vonden het wel leuk zo te zien.
Verder wil ik jullie een keifijn 2009 wensen , met heel veel geluk, liefde en vooral gezondheid
Groetjes Hennie

Joke zei

Hoi Nicole,

De drukte is hier een beetje voorbij dus tijd om jullie blog te lezen is er weer. Wat een heerlijk stuk heb je geschreven over december en hoe jullie de kerstdagen hebben doorgebracht en de voorbereidingen allemaal. Wat een pracht dochters heb je en wat zul je enorm trots zijn geweest. Ik kan het me helemaal voorstellen hoor. Ook voor jou, je gezin en de benedenbuurvrouw ;-) de allerbeste wensen voor het komende jaar en dat het jullie veel geluk mag brengen in het mooie Noorwegen.

Lieve groetjes, Joke

Anoniem zei

Hoi Hans en Nicole,

Ik heb jullie blog weer gelezen en wat een plezier met al die sneeuw. Jullie vermaken je prima en dan Caitlin bijna luiervrij... heerlijk hoor. Het gaat jullie goed lees ik en ik hoop dat onze kerstgroet daar goed is aangekomen.

Jullie ook een fantastisch 2009 toegewenst en wij genieten hier van jullie verhalen.

Groetjes Tilly en Louis
Pootje van Gina & Akka