maandag 3 maart 2008

Een geslaagde week, alweer een stapje verder...

We zijn weer terug op Nederlandse bodem. En we zijn een heel stuk wijzer geworden. Het heeft allemaal toch anders uitgepakt, dan we in eerste instantie hadden verwacht.....

Åmli
Toen we nog in Nederland waren, waren we erg gecharmeerd van Åmli-kommune. In het rijtje met Kragerø op de 2e plaats en Kvinesdal op een 3e plek, was Åmli onze nummer 1. Maar nu we er een paar dagen geweest zijn en de sfeer een beetje hebben mogen proeven, zijn we tot de conclusie gekomen, dat we wat meer in bewoonde wereld willen zitten. OK, Åmli heeft alles te bieden, wat je nodig hebt. Te denken valt aan winkels voor je levensonderhoud, scholen en mooie woonruimten. Maar dit ligt naar ons gevoel toch te ver weg van "alles". We hebben de projectleider, Caroline, dus verteld dat we het elders willen zoeken en gelukkig was ze vol begrip.

Kragerø
De 2e op ons lijstje was Kragerø. Ook hier zijn we natuurlijk wezen kijken. En het was het tegenovergestelde van Åmli. Een druk stadje met de huizen dicht bij elkaar, smalle straten en dan is het nog geen zomer. Want dan wordt het nog veel drukker. Nee, dit zagen we toch ook niet zitten. We moeten een goede tussenweg zien te vinden.

Kvinesdal
En dan numer 3 op onze wishlist, Kvinesdal. Dit is een goede 2e geworden. Hans heeft er een tweetal goede gesprekken gevoerd met potentiële werkgevers. Wat ons zorgen zou baren, is het vinden van woonruimte. Dat ligt er gewoon niet voor het oprapen. Maar goed, we zullen wel zien. Voorlopig zoals ik al zei, Kvinesdal staat op een goede 2e plaats.

En dan onze nummer 1: Risør
Eerder waren we als eens in Risør op vakantie geweest. Het is een prachtig wit stadje aan de oostkust van Noorwegen. Toen we er ook deze afgelopen week binnenreden, voelde het meteen goed. Er was een klik. Het is alleen jammer, dat Risør geen projectgemeente van placement utvikling is. Maar goed, als we hier terechtkomen, moeten we gewoon meer zelf uitvinden en de juiste instanties zelf meer benaderen. Maar dat zal wellicht de integratie en je zelfvoldoening alleen maar ten goede komen.
Risør ligt ook gunstig ivm de 3 sollicitatie-gesprekken, die Hans in Brevik, Akland en Arendal heeft gehad.
De afstand naar alle 3 de bedrijven zou goed
te rijden zijn. Bovendien is het huizenaanbod goed.
En alles is er te vinden, zoals een bieb, filmhuis, bank, winkels, barnehage, scholen, naschoolse opvang, consultatiebureau, tandarts en ga zo maar door. De mensen die we in Risør gesproken hebben, waren ook zeer vriendelijk en behulpzaam. Er is voor ons een D-nummer aangevraagd. Kortom een plaats waar we ons wel thuis zouden voelen.
We zijn ook nog door Tvedestrand gereden. Dit plaatsje is te vergelijken met Risør. We hebben alleen geen tijd gehad om Tvedestrand echt goed onder de loep te nemen. Misschien voor een volgend bezoek.
Onze conclusie
Aangezien Hans in totaal 5 sollicitatiegesprekken heeft gevoerd, zijn we natuurlijk zeer benieuwd wat daar uit zal komen. Er waren natuurlijk wel een paar bedrijven, waar Hans zich meer thuis zou voelen, dan de andere. Maar het staat als een paal boven water, dat waar Hans een baan vindt, we ook op zoek moeten gaan naar woonruimte. Het is gewoonweg niet te doen om bij wijze van spreken 1,5 tot 2 uur te moeten rijden om naar je werk te komen. En de afstanden zijn in Noorwegen gewoon groot. Daarom hebben we het bezichtigen van huizen even op een laag pitje gezet. Natuurlijk houden we de betreffende websites in de gaten.
Maar eerst een baan, dan een huis.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed verslag. We oriënteren ons nu dus op Risør. Mooi plaatsje en heerlijk aan zee.
Mam

www.noorsavontuur.punt.nl zei

Ik was erg benieuwd hoe het afgelopen was.
Wel prettig dat je toch ergens mee aan de slag kunt en dat het niet allemaal een tegenvaller was.
de andere kant is weer dat je eingelijk alles zelf moet regelen.
Maar misschien kan het bedrijf waar Hans wel aangenomen wordt mee zoeken en denken naar een huis.
Dat zal jullie een hele hoop tijd en stress schelen.
Het is nog lang niet afgerond zie ik wel.
Hopelijk loopt het allemaal een beetje zo als jullie zelf willen.
Heel veel succes!

Groetjes Johannes, Nancy, Denice en Thirza
www.noorsavontuur.punt.nl

Gina & Willem-Jan Olthuis zei

Hallo Hans en Nicole, wat leuk om jullie update te lezen. Jammergenoeg hadden jullie geen tijd om lang langs te komen, maar toch wel heel erg aardig dat jullie de sate-ketjap saus om het hoekje hebben gezet. En nu hebben we ook een gezicht bij jullie verhaal. Spannend wat de reacties worden op de sollicitaties !! Ik moet zeggen dat Risør er prachtig uitziet op jullie plaatje. Heel veel succes met alle voorbereidingen de komende tijd en ben je weer een keer in de buurt, kom gerust een bakkie halen !! We houden julie site in de gaten. Groeten fam. Olthuis

Gerlinda & Okke zei

Hoi,

Bedankt voor je reactie op mijn blog. www.halvorset@blogspot.com.
Leuk jullie verhalen te lezen. Wij zijn ook een tijdje bezig geweest met kragero en omgeving. We konden daar een fotowinkel kopen. Maar het was ons toch een te groot project. Uiteindelijk in Hedmark terecht gekomen omdat wij hier vrienden hebben wonen. Het bevalt ons hier prima.
Wij hebben ook een tijdje met Norsk.nl gesproken over de emigratie,maar uiteindelijk het zelf gedaan. Beviel ons heel goed.
Is het goed dat ik deze weblog op mijn site bij de links zet?
Succes met de voorbereiding en als je vragen hebt kun je ze altijd stellen.

Groetjes Gerlinda

hennie8 zei

Hoi Nicolle en Hans
Wat een leuk verslag , weer veel geleerd . Hoop de het lukt, voor een baan en dat ze jullie dan verder kunnen helpen , jammer als het niet allemaal loopt zoals jullie hoopte , maar die tijd komt ook nog ,nog een beetje geduld , alles komt goed
Wens jullie in ieder geval heel veel succes
Groetjes Hennie v Eckendonk