dinsdag 30 september 2008

Het zit niet altijd mee hoor!

Jullie denken misschien wel eens dat ik niets dan lof heb voor dit prachtige land Noorwegen, maar vandaag is het helemaal anders.

Het begon vanmorgen vroeg al toen ik aan het internetbankieren was. Oeps…………verbinding weg en alle werk voor niks. Nu schijnt dit hier wel vaker te gebeuren, maar het is vervelend als je net bezig bent met de financiën. Enfin, na een uurtje was er weer verbinding en zijn de betalingen gedaan. Intussen waren de meisjes naar school gebracht {ze gingen zojuist på tur (op stap) in de plensregen, maar zoals de Noren zeggen: er is geen slecht weer, er is alleen slechte kleding} en Caitlin en Nicole kwamen gezellig een kopje thee drinken.

De postbode kwam en bracht een gezellige envelop van een vriendin uit Nederland, maar ook een brief van het UDI (dat is de Noorse instantie, die de verblijfsvergunningen regelt) met de vraag of ik hen binnen 2 weken een document wil opsturen dat ik verzekerd ben voor de zorg. De aanvraag voor mijn verblijfsvergunning is 28 juli gedaan op het politiebureau hier in Tvedestrand. Het was vakantie, dus alles is blijven liggen. Rond 20 augustus heeft een medewerkster de zaak in behandeling genomen en de benodigde papieren opgestuurd naar het UDI in Oslo.

Intussen zijn we ook naar het NAV (een soort van SVB in Nederland) geweest en daar het formulier 121 ingeleverd. Dit formulier is nodig om verzekerd te zijn van de zorg hier in Noorwegen. Dit formulier had ik al aangevraagd in Nederland bij het College van Zorgverzekeringen (CvZ). Als ik dus ziek ben en een dokter nodig heb, dan worden de kosten verhaald op de Nederlandse verzekering. Enfin, het NAV heeft het formulier verder ingevuld en verzonden naar het Tryggekontor in Oslo. Heb gebeld naar het SVB in Nederland met de vraag of zij mij misschien een document konden sturen, want zij houden maandelijks mijn nominale premie in. Nee, dat is niet mogelijk. Ik moest contact opnemen met het CvZ. Dat heb ik dus gedaan, maar ook zij konden mij niet verder helpen. Nog gebeld naar de instantie, die mijn pensioen uitbetaald. Helaas…………pindakaas. Ook zij konden niets voor me betekenen. Alle maanden betaal je dus een flinke bijdrage en als je iets wilt hebben van ze, dat lukt dat niet.

Op dit moment heb ik dus nog geen documenten dat ik in Noorwegen zeker ben van zorg door een arts of ziekenhuis en het UDI heeft deze documenten nodig om akkoord te kunnen geven op mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning. En dan merk je nu dus, dat het hier dus allemaal heel relaxt gaat. Je moet niet stressen (en dat is wel eens moeilijk hoor) en rustig afwachten.

Gelukkig zijn er medewerkers van Norsk.nl die altijd bereid zijn om je met raad en daad bij te staan. Vandaag is het NAV gesloten, maar morgenochtend sta ik al vroeg op de stoep bij hen om te vragen naar de stand van zaken. Duimen jullie mee dat alles snel voor elkaar komt.

4 opmerkingen:

Heleen zei

Hallo Oma Ans,

Nou we zullen voor u duimen! Wij begrijpen hoe dit vooor u voelt! Ook wij hebben ervaring met de nederlandse ambtenarij....
Nog een paar keer diep zuchten maar en vooral volhouden!

Sterkte ermee!
Groeten Edwin en Heleen uit (nu nog) Nederland

rien en nini zei

Wat een gezever, je betaalt toch. Maar maak je niet kwaad, daar schiet je niets mee op. Een ambtenaar is een ambtenaar, hier in Holland, maar ook in Noorwegen. Morgen is er weer een dag en dan zal het best wel in orde komen. Hier regent en stormt het ook. Ik ga je nog een mail zenden met nieuwtjes en zo. Groetjes aan de kids en knuffies voor iedereen. (nog even en jullie zitten op 6000 bezoekers)

Anoniem zei

Hoi Ans , hoop dat er gauw een oplossing voor je komt en dat alles geregeld wordt kan me nl voorstellen dat dit je bezig houdt , groetjes vanuit een zonnig limburg van Gertie [ hj ]

rien en nini zei

hallo zus, toen ik gisteren keek om 22.oo uur, en een berichtje voor jullie achterliet, zaten jullie nog niet op 6000 bezoekers en nu kijk ik weer even, nu zitten jullie over de 6000. de mensen leven toch wel met jullie mee en zijn benieuwd naar jullie vorderingen.
heb je nog wat gehoord van de instanties???? groetjes uit een nat en somber den haag