zondag 24 augustus 2008

Ook trek in "frokosten"?


Sta net een ontbijtje voor mezelf klaar te maken en bedenk opeens dat jij misschien ook wel trek hebt in een lekker Noors ontbijtje. Kom je gezellig aan tafel zitten bij me?

Waar heb je trek in? Een beschuitje, helaas dat heb ik niet voor je. De Noren weten niet waar je het over hebt als je erom vraagt in een winkel. Nou dan maar een stukje knäckebrod. Welke smaak? Ik heb wel 20 soorten gezien in de super, maar heb alleen die gekocht met sesamzaadjes. Lust je die wel? Oké hier is een dubbele. Geef mij maar de andere helft.Wat wil je erop hebben. Kaas? Ja, je kunt een heel klein plakje van een Edammer kaasje krijgen of echte Noorse (vellagret = licht belegen). De Noorse eens proberen. Is lekker hoor. O, ook nog eentje met Edammer. Die is wel duur hier hoor, maar vooruit. Je bent ook niet de eerste de beste.
Wil je ook nog een sneetje brood? En wat wil je daar dan op? Jam. Ja, die is hier verrukkelijk. Echte marmelade? In Nederland vond ik die niet lekker, maar hier. In één woord zalig gewoon. Ja, hier is die zoet, maar de Noren houden volgens mij van zoetigheid. Als ze hun tanden maar goed poetsen, want anders……………….

Tot slot nog iets van je dienst. Een plakje ontbijtkoek. Nee helaas. Dat heb ik niet voor je. Ik had van vrienden een ontbijtkoek meegekregen, maar die is nu op. Een ham-kaas croissant. Nee, daar kan ik je ook niet aan helpen. Heb wel een lekker broodje voor je. Dat dan maar doen?Aparte smaak hé? Ja de Noren verwerken honing in hun bolletjes.

En wat wil je erbij drinken? Thee, koffie, melk en een glaasje jus? Ja, dat bied ik nu wel aan, maar ik weet niet zeker of ik nog wel melk heb. Hier verkopen ze nl geen lang houdbare melk en aangezien mijn kleindochters gek zijn op melk, moeten we die om de andere dag gaan kopen. Je wilt dan wel een kopje thee. Oké….geen probleem. En een glaasje jus. Hier is een flesje met geconcentreerde jus. Even aanlengen met water en het smaakt net naar echte sinaasappels.

Nou, we hebben toch lekker ontbeten of niet soms? We kunnen er tot half 12 weer tegen, want dan gaan we weer wat eten hoor: "formiddagsmat". En om half 5 krijgen we "middag" en dan rond 9 uur 's avonds, voor het naar bed gaan, krijg je nog wel wat hoor: "kveldsmat". Want anders houd je het niet vol.

6 opmerkingen:

nini zei

hi sis, ik heb je aanbod voor een ontbijtje een beetje te laat ontdekt, maar het is nu 0.12 uur, dus als we even wachten, is het zo weer ontbijttijd. bevalt het je daar?? het is zeker best leuk om van alles en nog wat te ontdekken. misschien kun je wel een tussenhandel beginnen in producten, die je in nederland gewend was en die daar niet zijn. geintje hoor, lands wijs, lands eer. misschien zijn sommige artikelen in een andere stad wel te koop. ik ga nu naar bed, maar straks om 7.30 uur zit ik in gedachten bij je aan tafel (svp met koffie ipv thee) groetjes en knuffies aan iedereen van je zus

Nicole zei

Hoi mam,

zoals je weet, eten wij hier heerlijk Anniebrød met Edammerkaas van Tine (de grote Noorse "campina") of romige pindakaas met stukjes noot of heerlijke Nugatti Air. En er dan een grote beker melk erbij!

Eet smakelijk
Colleke

Anoniem zei

Hoi Ans,

Zo te lezen is er niets mis met het Noorse ontbijt.


Groetjes,Annelies

Anoniem zei

hoi ans
lekker ontbijten zo te zien daar in noorwegen,hebben ze daar ook van hassel brood of bezorgt hij niet aan huis,
hey wil je hartelijk bedanken voor je mooie kaart,hier gaat alles op rolletjes.
de nieuwe buurtjes zijn je vorige huisje op de cactusstraat helemaal naar eigen smaak aan het inrichten,ik denk dat je het bijna niet meer terug zou kennen,maar het is heel mooi geworden.
we hebben zaterdag onze koperen bruiloft gevierd,bbq erbij was heel gezellig.
jullie zitten heel mooi daar,mooie omgeving ook zover ik op de foto,s kan zien.
als je me nog wilt emailen mijn mail adres is:frank.miranda@home.nl
ik ben je gewone mail adres kwijt dus als je me die nog eens toe wil zenden via de computer dan kan ik je ook eens een paar foto,s zenden van het leven hier in wernhout.
groetjes miranda antonissen
je oude buuf

fam van dijken zei

Hoi Ans,

Wat heb je dit leuk geschreven zeg!
Tja sommige dingen zijn hier nu een maal niet te koop.
Wij eten altijd een boterham (zelf gesneden) bij het ontbijt.
Doen jullie het ook allemaal op die tijden of deden jullie dat thuis ook al zo?

Bevalt het een beetje?

Groetjes Nancy

Karin Keukelaar zei

Lieve tante Ans,
Ooit, ooit kom ik een keer langs om samen met jou zo'n lekker ontbijtje te nuttigen!!!

Dikke knuf; Karin
p.s. nog bedankt voor de kaart voor Sarah's verjaardag! Ze was er dol blij mee! xxx