zaterdag 21 mei 2011

Weer nieuws uit het hoge zonnige Noorden!

Het is zaterdagmorgen….nog lekker vroeg en de dag begint voor mij altijd met een ontbijtje, dat ik oppeuzel achter de computer. Even kijken wat het nieuws is, eens zien of er mooie nieuwe kaarten zijn gemaakt en of onze Nedernoren nog wat leuks hebben te melden. Dat bracht me op het idee om nog wat op onze site te plaatsen voordat a.s. donderdag opa Leo en oma Adje op bezoek komen.

Toen Eric en zijn twee jongste zonen weer terug waren in Nederland, was Hans de rest van de week vrij. En deze dagen heeft hij gebruikt om wat te knutselen aan zijn tractors en een start te maken met het schilderen van de kozijnen. Alles is nog niet helemaal klaar, maar het is nog geen winter. Dus hij heeft nog tijd. Vorig weekend heeft hij de garagedeur geschilderd en dat ziet er echt schitterend uit. Op de kozijnen van mijn appartement zit nauwelijks nog verf. Daar moet dus nog iets mee gebeuren. En ook de witte muur is toe aan een opknapbeurtje.

Intussen is Hans ook weer een jaartje ouder, maar zoals gebruikelijk wordt dit in Noorwegen niet gevierd. Nicole heeft, zoals ieder jaar, wel weer een behoorlijk aantal muffins gebakken om de collega’s op het werk te trakteren. De kinderen mogen altijd kiezen wat ze willen eten op hun verjaardag en dus mocht Hans dat ook. Hij koos voor frites en ik werd uitgenodigd om een hapje mee te komen eten. Daarna was het feest voorbij en kwamen de Noorse vriendinnen van Nicole gewoon voor de gezellige knutselavond.

Toen ik een beetje aan het “inventariseren” was waar ik allemaal over kon schrijven, leek het een beetje of deze maand in het teken van Annika staat. Ze is nu førskolebarn (hoop dat ik het goed heb geschreven). Op Bøklia Barnehage zijn er 7 kinderen die naar de basisschool gaan in augustus. Ze worden hier een beetje op voorbereid. Doen samen veel dingen en zijn o.a. naar het ouderencentrum geweest samen met de kinderen van de andere barnehagens en hebben daar gezongen.

Maar het allerleukste was natuurlijk de overnachting op de barnehage. Dat is ieder jaar traditie voor de oudste kinderen. En ze heeft ervan genoten. Donderdag 11 mei bracht Nicole haar samen met beddegoed, tandenborstel en alles wat ze verder nodig dacht te hebben, naar de barnehage.
De kinderen maakten pizzadeeg en toen ze net klaar waren met de voorbereiding vonden ze opeens een brief van Mr. X. In die brief stond dat ze een "schat" moesten gaan zoeken in het bos. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd.

Gelukkig hadden ze de schat snel gevonden, maar er stond met grote letters op de doos "VORSIKTIG" en Annika trok dus handschoenen aan, want je weet maar nooit.
Toen ze de doos eindelijk open hadden, troffen ze dit aan. Potloden en potjes om bellen te blazen.

Dus hup allemaal vlug de pyjama/nachthemd aan en naar buiten om te proberen wie er de grootste bel kon blazen.

En toen werd het toch echt tijd om naar bed te gaan. Maar eer iedereen sliep, was het 12 uur geweest. Annika sliep in een bed samen met haar vriendin.

Nog een ontbijtje en toen werd het tijd om naar huis te gaan. Alle kinderen kregen een diploma en je kunt begrijpen dat ze daar heel trots op waren.

(De foto's, die ik hier heb gebruikt, staan op de site van Bøklia Barnehagen)

In de vorige aflevering schreef ik dat Nicole naar een "treffkveld" in Arendal zou gaan. Ze voelde zich niet zo lekker en is dus thuis gebleven. Later hoorden we van de andere dames, die wel geweest waren, dat ze om 2 uur
's nachts naar huis waren gereden. Een latertje dus.
Jorun vertelde dat ze om 4 uur alles afgesloten had.
Nu ik het toch even over Jorun heb, kan ik ook mooi vertellen dat ik na de zomervakantie een cursus "borduren op kaarten" ga geven. Er zijn al dames die enthousiast zijn. Ben heel erg benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Als je dit wilt weten, dan moet je t.z.t. even op mijn eigen blog gaan kijken.

De plantenbakken zijn intussen ook gevuld. Er staan mooie geraniums, margrietjes en nog wat andere planten. Heb ook een soort van "hanging basket" gekocht. Jullie willen niet weten wat de bloemen hier kosten. Kan alleen verklappen dat het ontzettend duur is. Ga er dus maar over nadenken om in het najaar vaste planten in de bakken te zetten.

Afgelopen dinsdag was het de 17e mei. Niets bijzonders zullen jullie zeggen, maar hier is het de Nationale Feestdag. De Noren vieren het feest echt heel uitbundig. Iedereen is vrij, ziet er pico bello uit en  overal in het land zijn kinderoptochten. Ook dus hier in Tvedestrand. Samen met Malin ben ik meegegaan met haar klas en Nicole is met Annika en Caitlin met de barnehage meegelopen. Het eindpunt van de optocht was in het Tjennapark. Daar waren toespraken en er werd gezongen. Nog tijd voor wat lekkers en een ijsje (traditie op deze dag) en toen weer naar huis. Ik weet dat Nicole foto's heeft gemaakt, dus die gaat ze misschien nog wel plaatsen.

Afgelopen donderdag is mijn nieuwe (slaap) bank bezorgd. Zit hartstikke lekker en  als in augustus mijn zus, zwager en broertje komen, kunnen ze dus allemaal fijn bij me logeren.

Wat gebeurt er de komende week:
* in de nacht van woensdag op donderdag komen opa en oma
* Annika gaat twee dagen naar de basisschool om een beetje te wennen
* aanstaande vrijdag gaat Annika zingen in het stadje
* komend weekend is er feest in Tvedestrand (175 jarig bestaan)
* verder ook hier de gewone dagelijkse dingen

Zo....jullie zijn weer een beetje op de hoogte en ik zou zeggen, veel plezier met het lezen en tot een volgende keer.

3 opmerkingen:

(tante) Marja zei

Hoi Ans, en natuurlijk de rest van de familie !!
Leuk weer eens te lezen hoe het jullie vergaat. Fijn hoor, het voorjaar en alle planten en bloemen weer in de bloei.
Zie het weer even anders uit.

Wat zijn de meiden toch groot geworden, en straks de "grote" school, het gaat hard.

Leuk dat Adje en Leo weer die kant op gaan, kijken ze naar uit natuurlijk.

Vele groeten voor allen en tot mails
Marja

Mieke zei

Wat leuk weer om jullie bezigheden te lezen.
Fijn dat de kinderen het zo goed doen.......dat uis toch een belangrijke graadmeter denk ik zo.
Wat leuk dat je borduurlessen gaat geven..............wens je heel veel succes daarmee.

Allemaal een hele fijne dag.

Groetjes Mieke

hennie zei

Hoi Allemaal
Wat weer een leuk berichtje , nu ben ik weer helemaal op de hoogte , hoe het bij jullie gaat . En fijn dat Annika het zo leuk vond En ja, Ans, dat wordt bloemen stekken en overhouden , wil je het buget een beetje op peil houden , ha,ha. Ben ik effe blij , dat ze bij ons niet zo duur zijn.
Fijn dat je bankje goed bevalt, en nu maar hopen , dat je familie er goed op slaapt .
Wens jullie een fijn weekend , groetjes Hennie