dinsdag 2 augustus 2011

På båttur (oftewel op "stap" met de boot)


Vorige week werd ik door Gunnar en Liv uitgenodigd voor een reisje met hun boot, die ze vorig jaar hadden gekocht. En gisteren, maandag 1 augustus, was het dan zover. We vertrokken met de auto naar de ligplaats, scheepten daar in, deden onze reddingvesten aan en weg waren we. Gunnar was de kapitein en wij zaten met ons tweetjes te genieten van het uitzicht. Liv wist alles te vertellen over de huizen die we zagen, over de eilandjes............kortom, ik had mijn eigen "gids". 

Jullie kunnen ook even genieten van de mooie vergezichten en de boten die we tegenkwamen en die her en der langs de kust liggen bij de zomerhuisjes van de vakantiegangers.


Tegen lunchtijd kwamen we bij Lyngør en deze zeilmakerswerkplaats. Is nog wel in gebruik, maar het restaurant is nu het belangrijkste. Een heel oud gebouw, smalle trapjes......echt leuk om een keertje te zien. Boven was een winkel waar je van alles en nog wat op watergebied kon kopen. Heb dat niet gedaan, was behoorlijk prijzig. En wat moet ik met spullen voor op het water als ik zelf toch geen boot heb en er ook geen ga aanschaffen. Lyngør is niet zo heel groot en alleen bereikbaar via het water. In de wintermaanden zal het er wel heel stil zijn.


Na de lunch met een heerlijk glaasje wijn verder gevaren. We kwamen deze oude boot nog tegen en toen ik vandaag in de Tvedestrandsposten keek, zag ik dat daar afgelopen zaterdag een bruiloft was geweest. Gunnar had al wel verteld dat deze boot daarvoor werd gebruikt.


Hieronder zie je een foto van Lyngør. Aan de linkerkant is een paar jaar terug een groot hotel gebouwd, maar dat bleek niet zo rendabel. Ze hebben dus van de nood een deugd gemaakt en een aantal kamers samengevoegd, waardoor er appartementen ontstonden, die verkocht zijn. Zo kon een deel van het hotel toch blijven bestaan.


We hebben echt een heel eind door de fjord gevaren en uiteindelijk kwamen we bij het Skagerrak met de Lyngør Fyr. We hebben er nog even over gedacht om door te gaan, maar uiteindelijk zijn we toch maar weer huiswaarts gegaan. En zoals iedere man graag wil, wilde Gunnar ons ook even blij maken met een hele snelle tocht door het water. We zouden er nog zeeziek van kunnen worden. Op de weg rijden de Noren heel rustig, maar op het water willen ze zo af en toe uit hun dak gaan.


Al met al was het een ontzettend fijne dag en ik heb er volop van genoten. Misschien dat ik a.s. zaterdag nog een tochtje ga maken naar Risør, naar het trebåtfestival. Was daar vorig jaar ook en vond het echt geweldig. Maar dan moet het weer wel meewerken, want zaterdag wordt er heel wat regen verwacht.

Groetjes Ans

3 opmerkingen:

Miranda de Groot zei

wat heb je een leuke dag gehad ans. mooi om die foto's te zien.
groetjes uit een zonnig nederland
miranda

Ton en Rob zei

Een heuse mini-cruise door de Noorse fjord(en). Leuk van je buren om je me te vragen en het was een mooie dag. Zo te lezen was het een motorboot. Rob heeft het verhaal ook aangehoord en vond het ook mooi. En ook d foto's.

Ans zei

Het was zeker een hele mooie dag