maandag 2 mei 2011

Voorjaar in Noorwegen

Weer een maandje verder en dus even tijd om weer iets van ons te laten horen. Soms heb ik het gevoel dat de tijd zo snel gaat. Jullie ook?

Schreef ik de vorige keer nog dat de sneeuw aan het smelten was, nu kan ik vertellen dat het voorjaar ook hier zijn intrede heeft gedaan. Soms zie je nog een restantje sneeuw liggen (toevallig zag ik het zaterdag), maar met het warme zonnetje zal dat ook zo verdwenen zijn.

De schommel en de glijbaan kunnen weer gebruikt worden en ook de trampoline wordt weer volop benut.

In de tuin bij Hans en Nicole zijn intussen de krokussen (die opa Leo vorig jaar samen met de meisjes had geplant) uitgebloeid, de blauwe druifjes bij onze overbuurtjes zijn ook verdwenen en nu staan de tulpen (tulipaner in het Noors) in bloei. Ook de sering gaat al kleuren en de bloesem in de pruimen- en kersenboom is schitterend om te zien. Het appelboompje bij Hans en Nicole heeft nog geen bloesem, maar dat komt vast ook gauw.
Kortom……het is voorjaar hier!

Net als in Nederland geldt er hier ook een waarschuwing voor bosbrand. Vannacht heeft het een beetje geregend, maar ik zag wel dat er nog gewaarschuwd wordt voor brand. Dus voorzichtig met het grillen van worstjes in de natuur.

In de week voor Pasen hadden de meisjes vakantie en Hans was thuis vanaf woensdagmiddag. Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn hier echt feestdagen en de winkels zijn gesloten. Op Stille Zaterdag zijn ze nog eventjes open. Dus was je iets vergeten dan kon je nog snel even boodschapjes doen. Jullie begrijpen vast wel dat het hartstikke druk was.

Nog eventjes en dan kan ik de plantenbakken, die Hans heeft gemaakt, gaan vullen. De meeste mensen wachten hier tot de 16e mei. Waarom?

Niet vanwege de IJsheiligen hoor, maar omdat de 17e mei de Nationale Feestdag hier is. Alles moet er dan tip top uitzien.
Vandaar dat vanavond ook de hele buurt begonnen is met een dugnad. Natuurlijk wist ik niet wat dat was, maar in het woordenboek staat:
Dugnad er et felles utført og vanligvis ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson.
Vrij vertaald:
Dugnad zijn gezamenlijke en onbetaalde werkzaamheden voor de gemeenschap of een persoon.

En hier op Bergsmyr is iedereen druk in de weer geweest om alle rommel, die langs de weg ligt in een plastic zak te doen, zodat alles er rond de 17e mei schoon uitziet.

Afgelopen zaterdag, Koninginnedag, is Erik samen met Ot en Freek naar Noorwegen gereisd voor een lekker lang weekend. De meisjes hadden de nachten al geteld en ze waren dus opgetogen dat ze er eindelijk waren. Natuurlijk waren ze ook heel verrast met de mooie cadeautjes en de lekkernijen.

Moet wel zeggen dat ze het weer mee hebben. Vannacht om 4 uur even een klein buitje en verder is de zon van de partij.

Gisteren, zondag, hebben Hans, Erik, Malin, Annika, Ot, Freek, Kenneth en Rachel (de overbuurman met zijn dochter, die voor een boot had gezorgd) een geweldige boottocht gemaakt. Er was wel wat wind, maar ze hebben allemaal genoten.

Verder is er niet zoveel nieuws. Eind deze maand komen oma Adje en opa Leo naar Noorwegen en in augustus komen mijn zus, haar man en mijn jongste broer. Ze komen hier om mij te feliciteren met mijn 70e verjaardag. Ook de man van mijn zus is 70 jaar geworden in maart jl. Dus tijd voor een klein feestje. Jammer dat mijn oudste broer er niet bij is. Maar misschien komt hij volgend jaar.

De tuin bij Hans en Nicole had ook een opknapbeurtje nodig. Met Pasen zijn we begonnen om flink wat hout te snoeien. De bossen liggen opgestapeld en kunnen op een dinsdag afgeleverd worden bij de vuilstort. Wel moet er binnenkort nog zand in de tuin bij. In de bakken aan de zijkant van de trap moeten ook weer nieuwe planten gezet worden. Er staan ook een paar blauwe bloempotten en die mogen de meisjes op gaan vullen met planten, waar zij voor moeten zorgen.

En tenslotte……………….de verjaardagspartijtjes waar de meisjes met enige regelmaat voor worden uitgenodigd. Malin spant de kroon. Zij heeft de meeste feestjes. Dat vinden Annika en Caitlin soms niet zo leuk, maar als ook zij op de basisschool zitten, hebben zij ook hun feestjes. Dan kan mama (of papa) regelmatig de meiden wegbrengen en halen.

Het hobbyclubje van Nicole wordt groter en groter. Wel gezellig. Een paar weken terug is ze met drie dames naar een grote hobbyzaak in Kristiansand geweest. Het was hartstikke gezellig en haar portemonnee is weer wat lichter geworden.

Aankomende zaterdag heeft ze een “treffkveld” in Arendal. Ze is van plan daar ook heen te gaan. Begint al om 5 uur en eindigt…………………..zal ergens in de vroege uurtjes zijn. Wel leuk natuurlijk.

De eigenaresse van de hobbyzaak in Arendal heeft mij gevraagd om in het najaar een “kurs” (cursus) te geven. Ze wil het borduren op kaarten gaan promoten en ik ben dus wel een beetje ervaren hierin. Binnenkort komt ze een keertje langs om eens te zien wat het allemaal inhoudt en wat je ervoor nodig hebt.

Zo dat was het weer. Veel leesplezier enne…………………graag een reactie. Vinden we leuk hoor.

5 opmerkingen:

Miranda de Groot zei

wat een leuk stukje weer zeg. leuk om jullie zo te volgen. en wat super dat je cursus mag gaan geven. dat komt helemaal goed volgens mij.
groetjes miranda

Nicole zei

Leuk stukje weer mam. Bedankt!! Is iedereen weer op de hoogte.

Blossom zei

Hallo Ans,
Weer een leuk verhaal Ans, en gelukkig is het bij jullie ook beter weer. Goed voor de tuin.
En nog steeds je bezigheden met kaarten maken, en dat ze je vragen in Arendal is natuurlijk erg leuk.
Wij kijken uit naar eind mei en dan kunnen we weer eens lekker ons verhaal doen.
Groetjes Adje en Leo

Anoniem zei

Leuk weer op de hoogte te zijn Ans,
al gebeuren er niet altijd schokkende dingen, toch is het aardig zo regelmatig wat te vernemen. Hier gaat ook alles zijn gang, maar dat komen we binnenkort allemaal zelf vertellen.
Groetjes en tot ziens, adje en Leo

Anoniem zei

Hoi Ans,

Het blijft leuk om deze stukjes te lezen. Het is voor jullie waarschijnlijk al het "gewone" leven van alle dag maar voor ons is het toch iedere keer weer een beetje contact.
Ik weet dat nog meer mensen de berichtjes lezen, dus hopelijk volgen er nog meer.

Groetjes,
Sandra Arnouts