maandag 15 maart 2010

Ben je ook benieuwd naar mijn weekje wintervakantie.

Ja, of ik nu wil of niet, er moet natuurlijk ook een verhaaltje komen over mijn weekje vakantie hier. Maar eigenlijk valt er niet eens zoveel te vertellen. Heb niet eens zo heel veel beleefd. Ja, er is ontzettend veel sneeuw gevallen………dus daar kan ik over vertellen. Maar dat vinden jullie vast saai. Nou ik niet hoor, heb het er hartstikke druk mee gehad iedere dag. Dus zo af en toe schrijf ik er toch wat over.
Als de auto met de vakantiegangers donderdagmorgen om kwart voor 6 is vertrokken, begint het al te sneeuwen. Snel dus even kijken op http://www.yr.no/ hoe het er de komende dagen uit zal zien. En dat belooft niet veel goeds. Sneeuw tot en met zondag. Zo, daar ben ik mooi klaar mee. Oké……..Rune komt dan wel met de snowfrees om de oprit schoon te houden, maar de rest is voor mij.
De reis naar Rijsbergen is prima verlopen en het is wel fijn dat ik via sms-jes op de hoogte wordt gehouden. In gedachten reis je toch met ze mee. Als ik ’s avonds nog even met ze skype, kan ik gelijk vertellen dat Rune al druk in de weer is geweest. Ik heb me een pad gebaand naar boven en eens even gekeken of er nog wat te wassen viel (natuurlijk wel) en ik heb ook de koelkast geplunderd (grapje).

Ik had me voorgenomen om iedere dag wat te doen in huis bij de jongelui. Dus vrijdagmorgen, na het dagelijkse ochtendritueel, maar weer door de sneeuw naar boven. Natuurlijk eerst een pad gemaakt ……….kortom, de dag is buiten begonnen. Rune is ook alweer vroeg geweest en de oprit is begaanbaar. Boven de keuken en de badkamer een beurtje gegeven, alle afwas opgeruimd en toen was het alweer tijd voor de lunch. Heb best wel veel tv gekeken. Vandaag een spannende wedstrijd voor de Noren op de Olympische Spelen in Vancouver. Ze kunnen goud winnen met curling. Maar het wordt zilver. Dan het schaatsen. Dat komt niet op tv, maar gelukkig wel op de Wereldomroep op de computer. Had ik nu maar een Nederlandse schotel. Ben natuurlijk ook bezig geweest met een kaartje te maken. De dames van mijn clubje willen ook graag het embossen leren, maar ik moet het zelf eerst onder de knie krijgen natuurlijk. Heb geskypt met een vriendinnetje in Nederland, die echt een kei is in deze techniek.

Na twee dagen en nachten gaat het al een beetje wennen………..het alleen zijn. Kan me natuurlijk wel vermaken, maar ik had vandaag (zaterdag) ook graag eens naar Arendal of Risør gegaan. Jammer dat het weer een spelbreker is. Ja, natuurlijk kon ik gaan, maar het is veel gezelliger met de zon als met de sneeuw. Rune is alweer geweest en samen met Elin heeft hij ook een kopje koffie bij me gedronken. Als ik tegen de middag de post uit de brievenbus heb gehaald, roept Liv me voor een bakkie leut. Gezellig met Gunnar zitten praten over de Olympische Spelen. Hij volgt het ook en omdat ik ook een fan ben van de Formule 1 (begint binnenkort ook weer) pols ik hem eens of hij daar ook van houdt. Nee, is meer een fan van het motorrijden. Logisch natuurlijk, als het straks weer goed weer is, trekt hij er zelf met zijn motor op uit.

Zondagmorgen geskypt met Nicole. Ze is gisteren samen met Nicole (vriendin in Nederland) naar Heesch geweest. Daar zit een hele grote hobbywinkel en of je nu wil of niet, je moet daar natuurlijk weer veel nieuwe dingen kopen. Zo’n uitgebreide winkel hebben we hier in Noorwegen nog niet gevonden. Dat missen we dus wel een beetje.
Ook het etentje met tante Marja en oom Willy op vrijdagavond bij “De Tijd” in Rijsbergen was heel gezellig geweest. Zo tussen de regels door merk ik wel, dat ze Nederland toch een beetje “ontwend” is. Overal is het heel erg druk. Kortom…………om in Noorwegen te gaan wonen is een goede keuze geweest.

Vandaag word ik om 4 uur verwacht voor een etentje bij Liv en Gunnar. Heb voor Liv een paar leuke boekjes ingepakt. Ze is een enthousiaste kaartenmaakster geworden. Zit even te denken of ik nu even wat eerder moet gaan of precies om 4 uur. Uiteindelijk ga ik om 10 voor 4, maar ik begrijp later dat ik precies om 4 uur aan had moeten bellen. Niet dat het erg is dat ik er eerder was, maar als de Noren zeggen……4 uur is dat 4 uur. Niet eerder en niet later. Gunnar had een voortreffelijke maaltijd gemaakt. Hier is het menu:

Forret: Scampi og kamskjell på seng av safranris. Aspasges garnityr
Hovedrett: Elgstek med fløtesaus of dampened grønnsaker
Dessert: Tilslørte bondepiker
Kaffe med nybakt kringle.

Zal ik het toch maar vertalen:

Voorgerecht: Scampi’s en jacobsschelpen op een bedje van rijst met safraan, gegarneerd met groene asperges.
Hoofdgerecht: Soort rollade van eland met witte roomsaus en dampende groenten.
Nagerecht: Gesluierde boerenmeid (wil je het recept…….stuur me een berichtje).
Koffie met versgebakken taart

Liv en ik hebben samen nog even wat gekletst en zo rond 8 uur ben ik weer naar huis gegaan. Het was heel gezellig.

En intussen is het dus al maandag geworden. Vandaag strijken en nog wat wassen. Ja, daar is het tenslotte maandag voor. Na alle sneeuw van de laatste dagen, is het vandaag heerlijk buiten. Heb zelfs buiten een kopje koffie gedronken en een boterhammetje gegeten. Echt luxe natuurlijk. Het gaat opeens ook flink dooien. De ijspegels vallen van het dak. Gelukkig net niet op mijn hoofd. Omdat Liv morgenavond komt in plaats van woensdag, ga ik alvast wat voorbereiden om samen te maken. Verder is het vandaag een rustige dag geweest. Heb nog wel een kaartje gemaakt natuurlijk. Zou ik verslaafd zijn aan het maken hiervan. Het lijkt er wel op hé?

Dinsdag 2 maart………..trouwdag van Hans en Nicole 8 jaar geleden. Heb ze natuurlijk gefeliciteerd en ik hoor dat ze wat lekkers bij de koffie hebben. Nou daar had ik ook wel zin in. Heb mezelf dus getrakteerd op koffie met wat lekkers in het “restaurant” in Grisen. Daarna boodschappen gedaan, want er moet natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. Heb een heerlijke maaltijd voor mezelf gemaakt en terwijl ik daarvan zit te genieten, komt met een donderend geraas de hele lading sneeuw van de overkapping bij mijn voordeur naar beneden. Nou ja sneeuw…….het is meer ijs dan sneeuw. Was wel even schrikken natuurlijk. Liv en ik hebben een hele gezellige avond gehad. Heel veel gelachen en ook nog 2 kleine kaarten gemaakt. We kunnen het samen goed vinden. En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk, want ze zijn allebei van een prima jaar, nl. 1941. Ja, heb ook nog wel wat gedaan in het huis boven hoor. Morgen en donderdag de allerlaatste dingetjes.

Woensdagmorgen eerst papier gesneden voor Liv. Ze had heel veel gekocht en dat moest “klein” gemaakt worden. Heb daarna mijn hobbykamer maar weer eens even opgeruimd, want vanavond moet er wel weer plaats zijn natuurlijk. Papier gesorteerd en het ziet er nu weer netjes uit. Toch eens nadenken hoe ik het op een betere manier op kan bergen. Ben er niet zo erg tevreden over.
’s Middags nog wat klusjes boven gedaan en na het avondeten kwamen Anne Berit en Tove. Ze vonden het zo gezellig dat ze pas om half 11 naar huis gingen. Goed teken toch?

Vandaag mijn laatste dagje alleen. Eerst heb ik gestofzuigd boven, de ramen gezeemd (nu maar hopen dat er voorlopig geen kinderhandjes op te zien zijn) en als ik na het eten naar de bloemist ben geweest, ziet alles er weer gezellig uit. Heb mezelf ook maar getrakteerd op tulpen uit Nederland. Heb een sms-je gekregen dat ze zijn vertrokken. De reis verloopt goed, in Denemarken is het drukker dan verwacht. Ja, de Noren gaan terug naar huis. De wintervakantie is voorbij. Net na het avondeten doe ik de “varme pumpe” aan, zodat het niet zo koud is in huis. Strooi ook nog wat grit voor de deur, want het is spekglad overal. Ik ben maar wakker gebleven en ben blij dat ze om half 2 weer thuis zijn. Snel naar boven en iedereen gaat lekker slapen.

Zo, jullie weten ook weer een beetje hoe ik het heb gehad. Moet wel even zeggen, dat vanaf het moment dat de vakantie voorbij is, er geen sneeuw meer is gevallen. Het is schitterend weer geworden met temperaturen overdag boven de 0 graden.

3 opmerkingen:

Emmy zei

Hoi Ans,

Zo te lezen heb je genoeg te doen! Leuk dat je mede-scrappers hebt gevonden.

Groetjes uit Larvik:-)
Emmy

Anoniem zei

Hoi Ans
Zo te zien zijn alle moeders hetzelfde.
groetjes uit een lenteachtig Zundert
Hella Vriends-Jochems

hennie8 zei

Hoi Ans
Zo ik was er maar even goed voor gaan zitten , want het is deze keer een heel verhaal , Maar wel leuk om te lezen en wat een leuke foto`s erbij. Fijn dat jullie het allemaal leuk vonden en dat jullie het toch allemaal leuker in Noorwegen vinden . Dus jullie hebben toen toch een goede keuze gemaakt.
Ja en Nicole boft maar met zo`n moeder , komen ze terug in een spic en span schoon huis
Maar Ans , dat recept wil ik wel graag , ziet er lekker uit. We skypen nog wel een keer .
Fijne avond nog , liefs groetjes Hennie