zondag 7 februari 2010

Annika wordt 5 jaar, weer veel sneeuw en op de skies!

Toen we 2 weken geleden, op zondagavond de warmwaterkraan openden, bleef er koud water komen. Jeetje balen, zeker als je nog even lekker wilt douchen voor het slapen gaan, maar goed. Wij naar beneden, naar de bod in de leilighet waar onze ketel hangt. Gelukkig was oma Ans nog wakker. Even op de resetknop gedrukt en nu maar hopen dat er maandagmorgen weer warm water uit de kraan zou komen. Dat was het geval, maar we moeten het toch maar even in de gaten houden.

Toen Malin maandagmiddag thuis kwam, had ze een brief bij zich van school. Ze hadden allemaal deze week huiswerkvrij gekregen om de kinderen in Haïti te helpen. De bedoeling was om klusjes te doen en daarmee geld te verdienen. Aan het einde van de week werd dan het bedrag van de hele school overgemaakt naar de organisaties voor Haïti. Nou ons Malinneke heeft haar best gedaan hoor. Ze heeft lege flessen in de buurt opgehaald voor het statiegeld en heeeeel veel muffins gebakken en die verkocht in de buurt, bij de hobbyclubjes van mamma en oma Ans en via de skype zelfs aan oma Adje en opa Leo. Ze had bij elkaar 355 kronen verdiend. Ze vertelde trots dat ze het meeste geld van haar klasje had.

Woensdag 27 januari ben ik Malin van school gaan halen met de taxi wegens het weer. Omdat de taxi ons niet terug kon brengen, zijn we terug gaan lopen. Het was alsof we op het strand liepen. De sneeuw op de stoepen was bruin geworden van het zout en behoorlijk rul. Alsof je door het zand liep. Behoorlijk vermoeiend bergop. Maar we hadden afgesproken dat we oma Ans, Annika en Caitlin in Grisen zouden ontmoeten voor een broodje. Dat was gezellig, temeer omdat we een medescrapster tegenkwamen, die ik elke maand ontmoet in Arendal. We hebben heerlijk 1,5 uur zitten kletsen en afgesproken dat we een keertje bij elkaar thuis komen. Dat wordt zeker gezellig! Hans heeft ook nog een of ander onderdeel vervangen in de verwarmingsketel. We bleven telkens maar op de resetknop drukken. Hopelijk is dat ook weer opgelost. Tot heden hebben we in ieder geval nog warm water.

Donderdag stond in het teken van de verjaardag van Annika: boodschappen doen, ik heb nog wat kleine kadootjes in zitten pakken en ik heb leuke snoepzakjes gemaakt om bij de kadootjes te doen.

Op de barnehage hebben ze genoten van het winterse weer deze week. Caitlin heeft met haar vriendjes en vriendinnetjes een garage gebouwd in een grote berg sneeuw. Hier staat ze bovenop het dak!
En Annika heeft rubber handschoenen gevuld met water en deze opgehangen aan het klimrek. En wat doet water bij -7 graden Celsius? Juist bevriezen. Leuk hoor van die ijshanden, maar wel koud, bbrrrrrrrrrrr.....


Vrijdags begon het weer te sneeuwen, flink te sneeuwen. Ik hoefde er in eerste instantie niet door, want Malin voelde zich niet zo lekker. Dus kon ik op m'n gemakje me aankleden om sneeuw te gaan ruimen. En dit was nog maar het begin. Het hele weekend bestond voor Hans zeker uit sneeuwruimen.Vrijdagsavonds zijn we al begonnen met muffins, cake en kwarktaart bakken. Een kinderfeestje is hier doorgaans een eetfestijn, dus we hadden uiteindelijk 40 muffins, pølser i brød (worstjes in een broodje) en chipjes en godteri (snoepjes). Maar ik moet zeggen we hadden ook flink wat over. Ach, kleine maagjes zijn gauw gevuld, toch?

Zaterdag 30 januari was het dan zover, Annika is jarig en wordt 5 jaar. Wat heeft ze ernaar uitgekeken en de nachtjes afgeteld. 's Morgens hebben we het even gezellig gehouden met z'n vijfjes en haar verwend met kadootjes en de opgespaarde verjaardagskaarten en pakjes uit Nederland. Hans heeft nog sneeuwgeruimd, ja dat was weer nodig. En om 12 uur stonden de eerste vriendinnetjes met hun moeders op de stoep. Het was een gezellige boel met eten, kadootjes uitpakken en spelletjes doen. Dit duurde tot 14 uur en daarna was het even relaxen en daarna puinruimen. Maar Annika heeft genoten van alle aandacht.Om half 12 's avonds heeft Hans nog een rondje rond het huis gedaan met de snøfrees. Er is nu ondertussen zoveel sneeuw weer gevallen dat de kinderen niet meer in de tuin kunnen spelen. Dat is wel erg jammer, maar niets aan te doen. Je moet ergens blijven met de sneeuw en dat wordt dan toch het grasveld. Nee het wordt tijd dat het een beetje gaat smelten, zodat ze weer lekker naar buiten kunnen.

Afgelopen maandag ben ik begonnen met werken, jawel. Ik was gevraagd om in te vallen op de SFO (de buitenschoolse opvang). Het was maar voor 2 uurtjes, maar het was wel leuk om te doen. Malin kon ik niet eerst naar huis brengen, dus die is met me meegegaan. Ze vond het erg leuk. De kinderen hebben eerst gegeten samen en daarna zijn ze naar buiten gegaan. Samen met een andere leidster heb ik toezicht gehouden op het gebeuren buiten. Het was maar goed dat ik een varmedress kon lenen van een ander, want op een gegeven moment werd het erg koud om gewoon stil te staan op het schoolplein. Toen het tijd was om naar binnen te gaan, hebben we nog gekleurd, gepuzzeld en vier-op-een-rij gespeeld met de kids. Ja, het was leuk om zo eens in te vallen, dus ik houd me aangevolen voor een volgende keer.

Toen Hans 's woensdags naar zijn werk moest, is hij eerst nog in alle vroegte gaan snøfresen. Er was zoveel gevallen en het zou de hele dag blijven sneeuwen, daarom was het verstandig om toch maar de snøfrees uit de garage te halen en aan de slag te gaan. Hans gaat alleen wel een dempertje op de uitlaat zetten, want er waren toch wel wat mensen wakker geworden, waaronder oma Ans en buurman Rune.
Annika en Malin zijn 's middags nog naar een verjaardagsfeestje van ons overbuurmeisje geweest. Zij werd 8 jaar en de dames waren beide uitgenodigd. Hand in hand gingen ze samen de berg af naar de overkant. En het was een gezellig feestje vertelden ze toen ze weer thuis waren.

Afgelopen donderdag is Annika met de oudste barnehagekindjes naar de muziekschool in het stadje gelopen. Daar kwamen alle oudsten van alle barnehages uit Tvedestrand samen om in een koor liedjes te oefenen, zodat ze die dan later in het stadje een keertje ten gehore kunnen brengen. Helaas ken ik de liedjes niet, dus we kunnen niet samen oefenen. Misschien dat ik de leidsters op de barnehage eens kan vragen welke liedjes ze zingen....

De rest van de week is er niet zoveel meer gebeurd. Caitlin is een beetje ziek geworden, vreselijk verkouden en ze had vrijdag wat koorts. Voor het eerst sinds lange tijd heeft ze weer eens een middagdutje gedaan. Ik heb toen met Malin zitten knutselen en Annika was met een vriendinnetje, Tsunami, boven aan het spelen.

Het weekend stond in het teken van skiën. Zaterdag ben ik samen met Hans en Malin gaan skiën op de golfbaan bij Næs Verk, net buiten Tvedestrand. Daar hebben ze nu loipes aangelegd. Het was voor het eerst deze winter dat ik op de latten stond en ik ben heel vaak gevallen. Volgens mij heb ik er een gekneusd stuitje aan overgehouden, het doet me toch zeer!! Maar Hans en ook vooral ons Malinneke zijn heel bedreven in het skiën.

Zondagmorgen al vroeg wilde Malin weer naar Næs Verk om te gaan skiën. We zijn met het hele gezin gegaan deze keer. Annika ging ook de skies op, maar ik ben wegens het zere achterwerk met Caitlin met de slee gegaan. En dat was ook erg leuk.'s Middags hebben we een beetje aangekeuteld in huis. En dan is het in bad, een filmpje kijken en dan lekker gaan slapen, want morgen is het weer vroeg dag.....

5 opmerkingen:

Ans zei

Weer een gezellig verslag geworden. Nu gaan we toch echt een beetje hopen dat er geen sneeuw meer komt. Kunnen we het gras weer eens zien en de meiden lekker buiten spelen.
Mam

Jos en Marga zei

Hallo sneeuwruimers!
Dit wordt de tweede poging voor een berichtje de eerste is ergens verdwenen denk ik.
Nou hier in het zonnige zuiden (ha, ha, ha.) hebben wij ook al veel sneeuw geruimd hoor. Deze week trekt er weer een koude front over ons landje. Iedereen blij dat de sneeuw weg was en zie hier: ik doe net de gordijnen op en alles is weer wit en de vlokken dwarrelen vrolijk naar beneden. Dus de sneeuwschep kan weer uit het schuurtje. Wij hebben niet zo'n handig motorgeval als jullie en wij zijn binnen 15 minuten klaar. Dit is bij jullie wel anders!!! Het lijkt erop dat jullie altijd wintersportvakantie hebben. Jullie leventje wordt ook steeds drukker nagelang de meiden groter worden. Feestje hier, spelen daar enz. enz. Praten de meiden en jullie al echt goed Noors? En thuis? Floept er nog wel eens een Noors woordje tussendoor als jullie Nederlands praten? Leuk dat jullie ook een hobbyclubje hebben daar. Hier gaat alles zijn gangetje. Niels en Wendy wonen sinds de kerst samen. Dus hier in huize Bakker is de rust wedergekeerd. Minder was en strijk, minder boodschappen, het huis blijft opgeruimder. Maar soms wel een beetje stil. Ach dat zal ook wel wennen. Het gaat jullie goed en maar hopen dat het gras snel zichtbaar wordt, want dan komen ook de eerste bloemetjes boven de grond!!! Groetjes van Jos en Marga

Adje-Leo zei

Hallo allemaal,

Dat is weer een heel verhaal geworden.Heel leuk het verjaardagsfeestje van Annika. Een dat jullie allemaal al op de skie"s staan dat is helemaal mooi. Nog wel heel veel sneeuw, dan is het bij ons maar een heel klein beetje. Nu sneeuwt het ook en dat komt slecht uit met carnaval. De optocht vertrekt om 2 uur en wij gaan bij Erik en Esther binnen zitten en kijken dus dat komt wel goed. Wij kunnen ons voorstellen dat jullie de sneeuw wel zat zijn maar nog even geduld. Weer leuke foto's gemaakt Nicole. Heel veel groetjes van Leo en Adje

Tante Marja zei

Hoi allemaal,
Weer een leuk stukje geschreven. Jullie feesten wat af daar, krijg je wel handigheid in het bakken van muffins natuurlijk!
Wat goed zeg dat Mailin het meest had verkocht!!!Een mooie opbrengst voor Haiti.
Ik kan met zo voorstellen dat je nu zegt dat het wel zoetjesaan minder mag met de sneeuw.
Hier binnen staan de hyacinten, dus het voorjaar is binnen!!
Nu met deze karnaval kunnen we wel een beetje beter weer gebruiken, maar er valt een beetje fijne sneeuw, ook niet lekker voor de optocht.

Verder alles goed met ons,
Lieve groeten voor allemaal!!

Anoniem zei

Hey Nicolle

Annika alweer 5 jaar geworden wat gaat het toch snel hè (nog proficiat beetje laat hihi)
Ook wij zijn hier in de weer geweest voor Haiti .
samen met Tom en Gijs minni flapjes gemaakt ,deze hebben ze allemaal verkocht ,(66)
Leuk dat je "schooljuf " bent geworden hihihi Grapje maar wel leuk dat je hebt ingevallen ,en inderdaad wie weet misschien nog wel vaker !
Tot gauw hè
Liefs Jolanda