donderdag 5 juni 2008

Jeg kommer tilbake...

Nog één dagje en de eerste werkweek van Hans zit er al weer op. En ik ga dan al weer bijna naar Nederland terug, terug naar m'n meisjes. Het is een goede week geweest voor ons allebei. Hans zal zelf nog wel vertellen hoe hij het beleeft, maar ik zal nu mijn ervaring alvast met jullie delen.

Al mijn taakjes heb ik bijna volbracht. De boodschappen zijn gedaan, we hebben het witgoed aangeschafd voor ons mam in haar leilighet en we hebben rolgordijnen gekocht, kleiner gemaakt en opgehangen.

Ik ben naar de bank geweest voor allerlei papierwerk met betrekking tot huis en verzekeringen, de bankpassen met pincodes en ik heb de formulieren meegekregen van de D-nummers van de kinderen en ons mam.

De politie is bezocht voor het ophalen van de papieren voor de verblijfsvergunningen en daar ben ik vervolgens weer mee naar het kommunehus geweest. Een vriendelijke mevrouw heeft me wegwijs gemaakt, in het Noors, jawel, in de procedure en een formulier moet ingevuld worden. Daar weer mee terug en met de kopieën van de papieren van de politie, wordt alles opgestuurd naar de betreffende instantie die zorgt voor inschrijving in het bevolkingsregister. Dus dat is afwachten geblazen, wanneer we nu de passen met fødselsnummers (Noors persoonsnummer, letterlijk geboortenummer) in de bus krijgen.

Ook heb ik me al verdiept in het hele gezondheidsverhaal. Het helsestasjon (consultatiebureau) heeft een bezoekje gehad en ik heb de kinderen aangemeld. Daar verwachten ze ons in augustus weer. Voor ons is het natuurlijk ook belangrijk om een dokter en tandarts te hebben. Daarvoor moest ik bij NAV zijn. Het was een hele toer om die te vinden, maar ik stond na een half uur zoeken in een klein warm kantoortje van een hele vriendelijke dame. Wederom in het Noors (tja, zo moet je het toch leren, in de praktijk?) werd mij duidelijk gemaakt dat ik eerst een fødselsnummer moet hebben om mij werkelijk bij een dokter en tandarts aan te melden. Maar wat als er in de tussentijd iets gebeurd? Voor de zekerheid kun je altijd naar een ziekenhuis, want daar zijn ze verplicht je te helpen. Maar de dame zei, dat een dokter tijdens werkuren je ook wel zal helpen. Ik kreeg nog een lijst mee, welke dokters en tandartsen, waar zitten in Tvedestrand.

En natuurlijk gaat hier het huishoudelijke leven ook gewoon door. Dus er is gestofzuigd, gewassen, gedroogd, gekookt, afgewassen (met de hand!) en ga zo maar door. En, o ja, we hebben al visite gehad. Gisteren waren Emmy en John uit Risør er. Ze brachten een mooie plant mee, zodat de leilighet er weer een stukje gezelliger uitziet. Het was een gezellige avond. Daarna kwam onze bovenbuurman Torleif nog even langs met de afvalkalender en wat instructies hoe ze hier het afval scheiden. Hij nam afscheid, want ik zie hem pas in juli weer.

Voor morgen heb ik nog een paar taakjes op de agenda. Ik moet nog even naar de bank om kopieën van de verblijfsvergunningen te brengen en geld te storten op Hans zijn noorse bankrekening. Hij moet toch op z'n minst eten en drinken kunnen kopen de volgende 4 weken, nietwaar?! Ook is onze brievenbus nog helemaal onbeschreven, en aangezien ze hier met z'n ongeveer tienen bij elkaar hangen in de straat, is het zaak dat de postbode weet welke post waar in moet. Ik moet dus nog even op zoek naar iets van plakletters om onze naam op de postboks te zetten. Ook heeft Hans gevraagd of ik wil opschrijven hoe de wasmachine en droger werken. Nog een mooi taakje voor morgen.

En dan is het zaak dat ik zo langzamerhand mijn spulletjes weer bij elkaar ga zoeken voor de terugreis op zaterdag. Want het is nog 2 nachtjes slapen voor ik op het vliegtuig naar Nederland stap.

Men Norge, i juli bringer jeg familien min med og kommer jeg tilbake .............

5 opmerkingen:

Anoniem zei

zo, bezige bijtjes in noorwegen. het is dus niet alleen koffers en dozen inpakken, maar er komt toch heel wat voor kijken om je in noorwegen te kunnen vestigen. hopelijk lukt het allemaal met doktoren en zo. maar een ding is zeker, jullie hebben daar beter weer dan wij hier. we zien je in ieder geval de 17e. heel veel succes daar, groetjes rien en nini

oma Ans zei

Je bent echt heel erg druk en "goed" bezig geweest hoor. Maar ik ook. Heb goed voor je oudste meisjes gezorgd en ze hebben vanmorgen weer een kruisje gezet op de kalender. Nog 1 nachtje en dan komen we met de trein naar Schiphol om je op te halen.
Goede reis morgen.
Mam

hennie8 zei

Hallo allemaal
Nou dat was weer een drukke week , alles regelen en uitzoeken hoe het allemaal moet
En dan ook nog eens in het Noors , je zult toch nog wel moeten nadenken , van wat betekend het ook weer allemaal , denk ik
Maar ja, je bent nooit te oud om te leren , nietwaar .
Leuk dat alles goed bevallen en leuk is
Nu het thuisfrond nog , je zult de kinderen toch wel missen , en dadelijk alleen terug naar Nederland , met het vliegtuig. Maar dat zal ook wel meevallen
Wens jullie nog een fijn weekend en ik hoor het nog wel
Groetjes Hennie

fam van dijken zei

Nou als het goed is zit je al weer in Nederland bij de rest van je gezin. Zo te horen is alles goed bevallen. En dat het in het noors was was misschien even wennen Maar volgens mij kunnen jullie al redelijk wat noors of niet?
Het duurd ook nog wel even voordat je hans weer ziet zie ik.
Hoe zijn de meiden er onder?
Veel succes met de laatste voorbereidingen.

Groeten Fam van Dijken

Ton zei

Hoi Allemaal,
ja, je merkt nu wat er in een leven zoal geregeld moet worden. Eerst hier, nu weer daar. Maar zo te lezen liggen jullie goed op schema en ach, zolang je gezond blijft heb je geen dokter nodig, toch!
We spraken gisteren iemand die met zijn boot vanuit onze haven Herkingen naar Noorwegen en Zweden gaat. En ja, Tvedestrand stond ook op de planning. Wie weet komen wij daar ook nog eens aan met onze Aquarius.
Succes verder en we zien elkaar de 17e in Breda. Ik laat gauw horen waar en hoe laat.
Groetjes van Ton en Lucy.