zondag 27 september 2009

Verjaardag, asfalt, appelmoes en terug naar school...

Ik heb een ontzettend leuk weekend met 4 vriendinnen uit Nederland achter de rug. Het was beregezellig meiden!! Maar daar ga ik een ander keertje over vertellen. We gaan eerst een eindje terug in de tijd. Want in augustus is er ook weer veel gebeurd.

Omdat de vakantie vroeg begon, zijn de scholen en barnehages ook weer vroeg begonnen. Op 4 augustus was het voor Annika en Caitlin zover om zich weer te melden bij Bøklia barnehage. Voor Caitlin de eerste keer voor het "echie", maar ze had er reuze veel zin in. Annika ook, omdat ze dan weer met haar vriendinnetjes kon spelen. Met de leiding had ik afgesproken dat Caitlin een paar uurtjes kon blijven om te wennen. Het was heel goed gegaan en ze had lekker veel gespeeld. Maar ze was wel heel moe van alle indrukken en de hele tijd de noorse taal om zich heen. Ons kleine meiske begon dan ook te huilen, van blijdschap en vermoeidheid, dat ze mama weer zag. Nu gaat het uitstekend en met z'n tweetjes gaan ze met veel plezier elke dinsdag en donderdag naar de barnehage.


Op 12 augustus heb ik m'n verjaardag gevierd met man en kinderen in Risør bij het Akvarium. Dat was heel leuk, lekker klein en knus en alles op ooghoogte voor de kids. We hebben heel veel roggen gezien, kreeften in alle leeftijden (er was een soort groeiwand), grote en kleine vissen en een mooi tropisch aquarium met prachtig gekleurde vissen en andere zeebewoners.

Na afloop zijn we een lekker ijsje gaan eten in Grisen storsenter. Dat is natuurlijk altijd feest.
's Avonds een rustig avondje met m'n mannetje op de bank, een perfecte afsluiting van een perfecte verjaardag.
Op onze (schuine) oprit lagen kiezels. Dat is intussen anders. We wilden graag asfalt, vanwege het onkruid en het gemak met sneeuwruimen. De kiezels vlogen altijd bij Hans rond de oren als hij met de snøfrees de oprit schoonmaakte. Eind mei is onze Skogfaret opnieuw geasfalteerd en de gemeenteambtenaar vertelde al eerder, dat het mogelijk was om onze oprit dan meteen mee te nemen. De kiezels werden toen dus ook al verwijderd, maar het asfalteren bleef uit. Het asfalt was op!! We moesten het maar even afwachten. Dat hebben we gedaan en na een paar telefoontjes kwamen ze dan toch eindelijk op 13 augustus met grof geschut onze oprit op. En na een paar uurtjes met dampend asfalt in de weer geweest te zijn, hebben we nu een prachtige stukje zwarte "weg" naar beneden.


De week daarop, op 17 augustus begon voor Malin een nieuw ritme. Ze ging voor het eerst naar school. Wat was ze enthousiast en ongedurig. Met de nieuwe spulletjes in haar nieuwe rugzak vertrokken Malin en mama naar de Tvedestrand skole. Daar werden de kinderen hartelijk onthaald door de rector en de jufjes. De stoeltjes werden aangewezen, de kapstokjes en de plankjes voor de extra kleding, schoenen en gymkleding. De papa's en mama's mochten er nog een uurtje bijblijven, maar daarna ging ik huiswaarts. "Daag mama, tot straks", met een glimlach op haar gezicht. Het duurde de eerste dag maar tot 11 uur. Gelukkig was het vanaf dag 2 de gewone uurtjes draaien op school. En dat zijn er nog niet zo heel veel. De langste dag is tot kwart voor 2 en de kortste tot kwart voor 11!! Maar goed, ik hoef in ieder geval niet tussen de middag op en neer, ze eten allemaal gezamelijk op school.
Ook krijgt Malin vanaf dag 1 al huiswerk. Het is niet zo veel, maar zo krijgen ze toch al het besef, bij school hoort huiswerk, aldus de denkwijze van de Tvedestrand skole. En dat is prima. Malin gaat in ieder geval met heel veel plezier naar school en doet na school meteen haar huiswerk. Zo is ze een kwartiertje nadat we thuis zijn vrij om te gaan spelen.

In onze tuin staat een klein appelboompje. Vorig jaar hadden we 5 appels. Vreselijk zuur, dus die zijn opgevoerd aan de vogeltjes. Maar dit jaar hing de boom helemaal vol. Samen met de meiden heb ik er 40 (!) appels afgehaald. Wat moesten we daar toch mee doen, zou je denken. Nou wij wisten het wel. We hebben er appelmoes van gemaakt. Met de hulp van oma Ans, zij is tenslotte de expert, en haar keukenapparatuur hadden we uiteindelijk, na veel schillen, snijden, koken en zeven, 4 goedgevulde bakjes appelmoes.Mijn mannetje is al flink in de weer geweest voor het winterseizoen 2010-2011. Nee ik vergis me niet, hout moet drogen dus het hout wat in de zomer gehakt en geklieft wordt, kan pas gebruikt worden in het winterseizoen van het jaar daarop. Gelukkig hebben we ook al hout voor de komende winter. Dit hout komt van de bomen die bij ons achterin de tuin stonden en die in blokken van 60 cm naar beneden zijn gekomen. Samen met onze buurman, heeft Hans deze 60 cm lange blokken op de kliefmachine gehesen en verwerkt tot kleinere stammetjes die nu mooi bij ons in de kachel passen. Alles mooi opgestapeld in de tuin, met een zeiltje erover, kan het nu wachten op de winter van 2010-2011. Wij zijn voorbereid!

9 opmerkingen:

Mam zei

Zo, je hebt de zondag goed besteed en nu nog de informatie over september en je bent weer helemaal "bij".
Mam

hennie8 zei

Hoi Nicole
Het is toch weer een leuk verhaal geworden , Dat de kinderen weer naar school gingen, had ik al gehoord. Maar goed dat Oma bij jullie woont , want oma`s weten overal raad op, volgens onze kleinkinderen. Voor jullie kan de winter ook al beginnen , de voorraad ligt al klaar .De appelmoes zal wel lekker zijn. En weer mooi foto`s , ik heb er weer van genoten.
Groetjes Hennie

Anoniem zei

Hallo allemaal,het is weer een heel verhaal geworden met mooie foto's. Heel veel dingen hadden wij al bekeken bij ons laatste bezoek bij jullie.Nu breekt er een rustige tijd aan voor jullie maar ook wat kouder dus is het goed toeven bij de kachel, houtblokje erin en stoken maar.
Groetjes Adje

Anoniem zei

Hoi,
Na het heerlijke weekeind bij jullie in Noorwegen is het extra leuk om jullie belevenissen te lezen. Alles heb ik met eigen ogen gezien en dan "leeft" het veel meer.
groetjes,
Anita K

Anita P zei

Hallo,

Weer een leuk verhaal! Leuk dat de foto's zo herkenbaar zijn nu.

groetjes Anita P

Emmy zei

Mooi opritje hoor ! :-)

Groetjes,
Emmy

tante Marja zei

Zo, weer een mooi stukje. En wat een mooie oprit!!!
Dat zal fijn zijn zeg van de winter!!

Fijn dat de kindjes graag naar school gaan.Al zal het wennen zijn.

Lekker moesje zo!

Heel veel groeten.

Fam. Keukelaar zei

Hoi lieverds!
Weer even lekker jullie gezellige verhalen gelezen! Gaat nog steeds allemaal voor de wind zo te lezen! Houden zo!

Hier ook alles goed. Vanochtend papa en mama van het vliegveld gehaald en lekker ontbeten in een hotel bij Schiphol. Ze hebben genoten van hun bezoek aan Michiel.

Dikke kus; Karin xxx

Anoniem zei

Hoi familie!!
Hebben jullie je mail al bekeken?

groeten,
Tante Marja, Oom Wil